Vukovi su prisutni u mnogim narodima i njehovim kulturama od davnina. Mnogi im se i dan danas dive. U nastavku saznajte o odnosu izemđu vukova, ali i njihov odnos prema prirodi i koliko su bitni za ekosisteme.

Šta sve nema svoj međunarodni dan, a vukovi su jedni od onih što stvarno zaslužuju i ne samo svoj dan, nego i celu svoju nedelju, koja im je posvećena u SAD-u (treća nedelja oktobra).

O neophodnosti zaštite vukova i povećavanju njihovog broja, pridružio se i engleski klub Vulverhempton. Za vreme njihove kampanje sa njihovog grba je uklonjen vuk, kako bi se skrenula pažnja na njihovu ugroženost i bitnost za ekosisteme gde žive.

Zanimljivo je to da kada se uporedi, a na kraju krajeva dokazi ne lažu, iz ekološkog ugla vukovi su pravi kraljevi šuma.

Bez njih ekosistemi kakve poznajemo bi se dosta promenili, odnosno propali.

U jednom od prethodnih tekstova, pomenuo sam primer vukova i Jeloustona i kako se sve mnogo pogoršalo otkad su oni bili na tom području istrebljeni i kako se sve poboljšalo kada su vraćeni.

Fotografija: pixabay.com

Vukovi su u svakom narodu poštovani i kod nas je tako bilo, a sada se polako taj kult vraća, što mi je iskreno od srca drago. Ovo sam kao i primer Jeloistona pomenuo, ali ne bi bilo loše još jednom. Prvi Bog kod nas Srba se smatra beli vuk po imenu Strahor. Dosta imena i prezimena u sebi sadrže reč VUK.

Z A N I M LJ I V O S T I

Dosta je zanimljivosti o vukovima, pa ću se njima posvetiti. Kako je navedeno na sajtu nationaldaycalendar.com ove zanimljivosti su i više nego zabavne i poučne:

  • Vikinzi su nosili vučje kože i pili vučiju krv da bi preuzeli duh vuka u borbi. Prave vukove takođe su posmatrali kao borbene pratioce ili „leševe trolova“;
  • Vukovi ne čine dobre pse čuvare. Pošto se prirodno plaše nepoznatih, oni će se sakriti od posetilaca, a ne lajati na njih;
  • Poput otisaka prstiju, šapa-ostisak šape je jedinstven za svakog vuka. Ostali članovi čopora koriste ih da se međusobno prepoznaju;
  • Sivi, crveni i Etiopljanski vuk su tri različite vrste vukova na svetu, sa tim da postoji dosta podvrsta sivog;
  • Samo sivi i crveni vuk se nalaze u Severnoj Americi;
  • Sivi vukovi mogu biti beli, žutomrki-tamni, crni, braon ili grizoliki (kombinacija smeđe, tamne i crne);
  • Crveni vuk živi u jugoistočnim regionima SAD-a. Sve do 1987. godine smatrao se izumrlim. Zahvaljujući programu uzgoja su vraćeni. Danas u divljini živi oko 100 crvenih vukova;
  • Vukovi žive i love u čoporima od oko četiri do deset;
  • Vukovi mogu da nanjuše druge životinje udaljene više od jedne milje;
  • Dok su oči vučjeg šteneta pri rođenju plave, oči im požute do trenutka kada imaju osam meseci;
Fotografija: pixabay.com

Dosta toga je fascinantno kod ovih životinja i stvarno su vredni iskrenog poštovanja, jer bez njih bi i dosta drugih životinja oskudevalo u hrani. Primeri su mnogi medvedi, orlovi, lešinari itd.

Vuk je fizički slabiji od lava i medveda, ali ga nikada nećete videti u cirkusu kako pleše.

Vukovi u Srbiji

Postoji mnogo više literature i tekstova koji se mogu naći o povezanosti između Dajboga (Dažboga), belog vuka i Srba:

Prema sajtu i listu ZOV povezanost Dajboga, belog vuka i Srba:

Nekada je srpsko vrhovno božanstvo bio slovenski Dažbog, bog sunca i sveta mrtvih čiji je životinjski oblik bio vuk. Preuzimanjem hrišćanstva osobine i funkcije Dajboga i njegova povezanost sa vukovima, prešla je na Svetog Savu.

Stop nasilju nad prirodom, njenim stanovnicima i čuvarima.

Zeleno-plavi pozdrav.

Zelene priče

oglas
Rođen sam 16.07.1991. u Beogradu. Živim u Obrenovcu ceo život. O meni možete zaključiti da sam ljubitelj prirode na osnovu završenih osnovnih studija  Geoprostorne osnove životne sredine na Geografskom fakultetu, kao i završena tri mastera na Geografskom, Šumarskom i Poljoprivrednom fakultetu koji se odnose prema životnoj sredini iz različitih uglova. Na osnovu iskustva na Festivalu nauke i kao Eco Hub edukator u osnovnim školama u Beogradu voleo bih da nastavim da se bavim edukacijom predškolaca i osnovaca u oblasti životne sredine.