10. maj se obeležava kao svetski dan kaktusa. Iako je prvi put zabeležen 2015. godine, ovaj praznik je nešto što ovi bodljikavi drugari definitivno zaslužuju.

Kaktusi pripadaju grupi biljaka koje imaju sposobnost zadržavanja vode u svojim nadzemnim delovima i koje se jednim imenom nazivaju sukulenti. Svi kaktusi su sukulenti, ali nisu svi sukulenti kaktusi. Postoji veliki broj porodica koje čine ovu grupu i kaktusi su samo jedni od njih. Sa skoro 2000 vrsta, kaktusi su uspeli da nađu i zadrže svoje mesto u surovim uslovima staništa.

Fotografija: Robert Murray/Unsplash

Iako su relativno mlada grupa u odnosu na druge cvetnice, kaktusi su razvili brojne adaptacije koje omogućavaju njihov opstanak. Mesnato stablo predstavlja savršen rezervoar za skladištenje vode. Korenov sistem je plitak, što omogućava veću apsorpcionu moć. Umesto grana i listova tu su trnoliki izraštaji, koji imaju više uloga:

  • odbrana od predatora
  • sakupljanje vode
  • zaštita od transpiracije

Stablo je voskirano, a njihove stome su sitne i otvaraju se iskljucivo noću, što dodatno sprečava preterano odavanje vode. Iz priloženog se vidi da je skoro svaka od adaptacija usmerena ka uštedi vode i efikasnom načinu sakupljanja iste. Zato su savršeni kandidati za opstanak u ekstremnim uslovima suše.

Već dugi niz godina kaktusi su veoma popularan izbor među sobnim biljkama. Briga oko njih je minimalna i uspevaju gotovo svakome. Preterano zalivanje je uglavnom razlog propadanja većine kaktusa. Zemlja mora biti suva na dodir pre sledećeg zalivanja i to je jedina stvar o kojoj treba voditi računa. Vole sunce, ali većini vrsta nije potrebna direktna sunčeva svetlost. Uz malo mašte možete napraviti unikatni terarijum za vaš dom, u kombinaciji sa drugim sukulentima, mahovinama ili nekim drugim biljnim vrstama koje ne zahtevaju često zalivanje.

Fotografija: „The Great Desert Robbery “ 
https://twitter.com/miniaturemoss

Koža od kaktusa

Adrián López Velarde i Marte Cázarez  koji dolaze iz Meksika, su 2019. godine uspeli da proizvedu kožu napravljenju od kaktusa, kao alternativu životinjskoj koži. Za izradu su koristili vrstu koja je autohtona na područiju Južne Amerike i čiji plodovi su se od davnina koristili u ishrani. Modna industrija troši velike količine kože na godišnjem nivou, prelazak na biljni izvor bi smanjio zagadjenje. Njihov cilj je, kako navode, i stvaranje novih radnih mesta u industriji koja se brzo razvija zahvaljujući sve većoj potražnji proizvoda sa malim uticajem na životnu sredinu.

Zelene priče

oglas
Inspiracija za tekstove uvek dolazi iz prirode. Diplomirala sam biologiju na Biološkom fakultetu u Beogradu i nastavila da se usavršavam na polju zaštite životne sredine. Zelene priče su mi dale priliku da se povežem sa ljudima i budem deo jedne "zelenije" zajednice.