Lavovi plene ljudsku pažnju još od davnina, a svetski dan se obeležava sedmu godinu za redom da bi se pre svega podigla svest o ovim mačkama i ukazalo na to da je svetska populacija lavova opala za 70% u poslednjih 50 godina.

Lav (lat. Panthera leo) je veliki sisar iz porodice mačaka, drugi po veličini nakon tigra. Uprkos tome što ih nazivamo kraljevima džungle, činjenica je da lavovi naseljavaju travnate predele, savane i šume. Nakada su bili rasprostanjeni širom Evrope, Azije i Afrike, a sada naseljavju oblast južno od Sahare.

Pexels

Lavovi su jedinstveni među mačkama po tome što žive u čoporu, zajedno love i dele plen. Uglavnom se sastoji od nekoliko generacija lavica, manjeg broja mužjaka i njihovih mladunaca. Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) označila je ove vrste kao ranjive, a nekoliko podvrsta je izumrlo. Trenutno je glavno uporište lava u subsaharskoj Africi, a azijski lav postoji samo kao ostatak populacije koju čini oko 500 jedinki koje nastanjuju indijski nacionalni park Gir na poluostrvu Katjavar, navodi Britanika.

Šta za nas znači lav

I dan danas se mogu čuti izreke poput: snažan si kao lav, lavlje srce, a Lav je sve popularnije ime koje se daje deci. Lav je životinja koja se često sreće u pesmama poput Strašnog lava Duška Radovića ili u onoj čuvenoj Zmajevoj ako je zima nije lav. Ova veličanstvena mačka pojavljuje se i u Ezopovim basnama, a nije zaobišla ni mnoge crtane filmove među kojima je napoznatiji “Kralj lavova”.

Najgledaniji lav na svetu

Najprepozntljiviji lav je sigurno onaj sa čuvenog logoa za holivudski filmski studio Metro Goldvin Majer (MGM). Ono što mnogi ne znaju je da je za potrebe snimanja korišćena životinja, odnosno osam različitih lavova. Po prvi put 1928. godine snimljena je rika lava Lea…

Hibridne vrste

Liger je jedinka nastala ukrštanjem mužjaka lava i ženke tigrice i smatra najkrupnijim hibridom u porodici mačaka. Ligeri veoma brzo rastu i svakodnevno na težini dobijaju pola kilograma. Vole da plivaju, što je osobina tigrova, ali su istovremeno društveni poput lavova. Mogu da žive samo u domaćim uslovima, pa je normalno da se ne mogu pojaviti u prirodi, jer su im staništa različita. Mužjaci nisu plodni, ali su ženke sposobne da daju potomstvo. Maksimalna težina ovog hibrida je oko 450 kilograma.

freepik.com

Tigeon je hibrid koji je nastao parenjem tigra mužjaka i lavice u domaćim uslovima. Mužjaci-mladunci iz ove “veze” po pravilu su sterilni, ali ženke mogu da se pare s lavom ili tigrom. Kao rezultat novog parenja nastaju hibridi kod kojih preovlađuju genetske osobine lava ili tigra. Mladi iz takvih ukrštanja uvek su krupniji od roditelja i imaju osobine oba roditelja – tamnije nijanse boja, kratku i proređenu narandžastu grivu i svetliju njušku, a mnogi mužjaci nemaju grivu.

Pegavi jaglion je nastao ukrštanjem jaguara i lavice. Eksterijerno, ovi hibridi izgledaju kao pegavi lavovi. Mužjaci imaju kratku, čvrstu grivu, a lice im je pokriveno sivom dlakom. Ponekad su braonkasto-riđi ili tamnoriđi, a telo lavlje boje građeno je poput jaguarovog. Na krznu su primetne tamne fleke – rozete, ali nisu tako uočljive.

Prvi put se ovaj hibrid pojavio 2006. g. u kanadskom rezervatu “Bear Creek Wildlife Sanctuary”, severno od Toronta, u provinciji Ontario. Nastao je posle slučajnog sparivanja crnog jaguara Diabla i pripitomljene lavice Njihovi naslednici su dva mala jagliona – mužjak Cunami, sličan lavu, i ženkica Jahzara, dominantne crne boje koju je nasledila od oca jaguara. Ovakva hibridizacija smatra se nesvakidašnjim fenomenom, a hibridi mogu da budu crni ili tamnoriđi.

Leopon je jedinka nastala ukrštanjem ženke lavice i mužjaka leoparda. Eksterijerno, leopon je mijaturna kopija lava, sa prugama braonkaste boje. Na kraju repa, kao i lav, ima pahuljstu četkicu. Glava leopona je slična lavljoj, a ostatak tela ima osobine oba roditelja. Po dimenzijama je manji od lava, ali je krupniji od leoparda. Kod hibridnih mužjaka ponekad se pojavljuje griva koja dostiže dužinu od 20 cm, ali nije gusta kao lavlja.

Prvi zvanično zabeleženi slučaj pojavljivanja leopona datira iz 1910. godine. U Indiji u gradu Kolhapur, ženka lavica donela je na svet dva hibridna mališana, od kojih je jedan uginuo posle 2,5 meseca.

Leoponi su ubrzo nakon nastanka postali popularni u Nemačkoj i Italiji, a vrlo brzo su ovakva ukrštanja uzela maha i za potrebe zooloških vrtova u SAD. U hamburškom zoo-vrtu nijedan leopon nije doživeo polnu zrelost.

U rezervatu na japanskom ostrvu Honšu postignuti su bolji rezultati: prvi leoponi pojavli su se 1959, nakon ukrštanja mužjaka leoparda Kapeo sa lavicom Sonako. Svi dobijeni hibridi bili su sterilni. Dužina ženki leopona dostizala je 1,4 do 1,6 m, a mužjaka 1,6 do 2,4 metara. Bile su to živahne životinje, sposobne za penjanje po drveću, koje su uživale u dugotrajnom kupanju. Iako su ih posetioci zoo-vrta obožavali, u naučnoj sferi taj hibrid nije odobren, navode na sajtu zov.

Zanimljivosti:

  • Rika lava može da se čuje na udaljenosti od 8 kilometara
  • Ponekad spavaju i do 20 sati dnevno
  • Kandže odraslog lava mogu da porastu otprilike oko 7 centimetara
  • Za razliku od lavova, koji u nekom trenutku svog života obavezno napuste čopor, lavice u njemu ostaju tokom celog života
  • Lavovi imaju fantastično razvijeno čulo sluha, zahvaljujući ušima, koje se usmeravaju u pravcu zvuka
  • Nisu rođeni sa mogućnošću da predu
  • Lavlje zenice su skoro tri puta veće od ljudskih, ali imaju jedan nedostatak, a to je da ne mogu precizno da gledaju sa strane, pa kada hoće da pogledaju levo ili desno, moraju da okrenu celu glavu
  • Lavovi nisu brzi kao panteri ili tigrovi, pa zato love timski, oslanjajući se na snagu, pre nego na brzinu, navode na sajtu 10naj.
oglas
Zelenim pričama sam se priključila jer smatram da priroda predstavlja jedan neobičan i zagonetan svet koji je vredan proučavanja. Svaka priča je jedinstvena, inspirativna i iz svake od njih ćete naučiti nešto novo. Studiram žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.