U petak, 20. septembra u 17 časova održaće se protestna šetnja u znak borbe protiv ubrzanih klimatskih promena. Početak šetnje je zakazan kod Terazijske česme, a organizatori protesta su pokret „Petkom za budućnost“ i organizacija „Zelena omladina Srbije“.

Ilustracija: Facebook događaj

Prenosimo najavu u celosti:

Planeta Zemlja je u krizi. Mi ćemo se suočiti sa ekološkom katastrofom i klimatskim slomom u vrlo bliskoj budućnosti ako oni koji odlučuju ne reaguju hitno i radikalno promene našu putanju. Naučnici već godinama daju sve ozbiljnija upozorenja o stanju naše planete, a hitnost i ozbiljnost njihove poruke u poslednje vreme eskaliraju. Jasno je: akcija je neophodna sada!
Obrazovanje je ključno za mlade? Postavlja se pitanje zašto ići u školu i obrazovati se za budućnost, ako je neće biti? Ako se ne preduzme nešto odmah, budućnosti kakvu želimo na planeti nema!

Mi smo mladi ove zemlje i mi pozivamo na akciju. Pridružujemo se svetskom pokretu mladih koji su izašli na ulice, motivisani željom za promenama. Srbija nije izuzeta iz klimatske krize. Velike poplave poslednjih godina, eksploatacija reka zarad profita i neodrživo upravljanje otpadom s jedne i nedostatak pijaće vode u delovima zemlje s druge strane su deo svakodnevnog života, kao i uništavanje zelene infrastrukture u gradovima, što negativno utiče na mikroklimu gradova.

Zagovaramo promene na ličnom nivou, ali smo svesni toga da one nisu dovoljne – nemamo tu moć kao potrošači da izmenimo ceo sistem koji eksploatiše i Zemlju i ljude na njoj i zbog toga – apelujemo na one koji imaju tu moć da promene smer u kom se krećemo.
U petak, 20.09.2019. ćemo ići u protestnu šetnju, da pokažemo donosiocima odluka da mladi žele i zaslužuju budućnost. Ovaj skup ćemo posvetiti zelenilu u gradovima, i važnosti umanjenja posledica klimatskih promena korišćenjem zelene infrastrukture.

Naši zahtevi su:

  • Želimo činjenice! Mi danas nemamo informacije o stanju životne sredine u Srbiji. Svedoci smo zagađenja vazduha, vode i zemljišta ali ne znamo koliko je stanje zaista loše i na koji način ćemo poboljšati situaciju.
  • Zahtevamo hitnu klimatsku akciju! Želimo da Srbija donese plan za borbu protiv klimatskih promena koja će sadržati mere smanjenja emisija štetnih gasova, plan pošumljavanja i druge, nephodne mere.
  • Tražimo uvođenje ekološkog obrazovanja na svim nivoima obrazovanja! Generacije koje dolaze moraju imati znanja o životnoj sredini i veštine da je očuvaju.
    Zato ćemo se okupiti u petak, 20. septembra 2019. godine u 17h i poslati poruku – REAGUJTE ODMAH!

FridaysForFuture je pokret koji je počeo u avgustu 2018. godine, nakon što je 15-godišnja Greta Thunberg sedela pred švedskim parlamentom svakog petka tokom tri nedelje, kako bi protestvovala protiv nedostatka akcije u vezi sa klimatskom krizom. Ona je objavila ono što je radila na Instagramu i Tvitteru i akcija je ubrzo postala viralna. Dana 8. septembra, Greta je odlučila da nastavi štrajk svakog petka sve dok švedske vlasti ne obezbede siguran plan da se temperatura zadrži ispod 2 stepena C, u skladu sa Pariskim sporazumom. Hashagovi #FridaysForFuture i #Climatestrike su se proširili i mnogi školarci, studenti i odrasli su počeli da protestuju ispred svojih parlamenata i lokalnih gradskih veća širom sveta.

Izvor: Facebook događaj

oglas
Redakcija portala Zelene priče.