Iz organizacije Restart project javljaju nam da je #DanZdravePrirode uspešno protekao u nedelju 23. juna na Avali.

Iz organizacije poručuju da održavanjem #DanaZdravePrirode, žele da skrenu pažnju na aktivnosti i neaktivnosti ljudske vrste kao glavnog zagađivača prirode.

  • Ljudi koriste prirodne resurse brže nego što se mogu obnoviti, zagađuju prirodna staništa, uništavaju ekosisteme, osećajući posledice sopstvenog uticaja na planetu.
Fotografija: ReStart project

Iz njihovog ugla, opisuju ukratko šta je obeležilo ovaj dan.

Učesnici događaja bili su Petočlana porodica Marije Babić, koja je kroz svoj primer pokazala kako se može živeti u skladu sa ekološkim navikama, biti osvešćen i aktivan pripadnik lokalne zajednice, a svoja znanja širiti i na najmladje članove društva.

Dr Miodrag Stefanović je istakao negativan uticaj kućnog, farmaceutskog otpada, pre svega lekova kojima je istekao rok, sa akcentom da ih nikako ne bacamo u kućni otpad, jer time omogućavamo bakterijama da postaju imune.

Dragana Minić Stefanović je predstavila slogan nEKOMIsli. U saradnji sa prijateljicama realizovan je eko-projekat, izrade platnenih torbi, sa porukom nEKOMIsli. Prihod od prodaje torbi namenili smo Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

Jedan od najvažnijih faktora, ali i najboljih načina da sačuvamo prirodnu sredinu je reciklaža. Smanjenjem upotrebe prirodnih sirovina smanjuje se zagađenje vazduha, vode i tla. O tome nam je govorio Jugoslav Kaurin iz firme Greentech naglašavajući značaj reciklaže plastike kao jednog od najvećih zagadjivača planete koji se najduže razlaže.

Fotografija: ReStart project

Domaćinstva su procenjena kao veliki zagadjivači prirodne sredine. Igor Jezdimirović, predsednik udruženja Inženjeri zaštite životne sredine, je podelio informacije o količini svakodnevnog otpada koji napravi jedna porodica. Istakao je da je promena moguća i da kreće od pojedinca i porodice. Menjanjem svakodnevnih životnih navika, svako od nas može da doprinese očuvanju prirode, stoga smo jasno iz prakse prikazali primere zamene, prenamene i smanjenja korišćenja jednokratnih proizvoda koje koristimo, kao i konkretna rešenja za smanjenje, prenamenu i reciklažu otpada.

Emitovanjem dokumentarnog filma Just eat it, na delu smo videli uzroke I posledice velike potrošnje I bacanja hrane.

Poruka organizatora je da je promena izbor, ali da je planeta samo jedna.

  • Čovek je u poslednjih četrdeset godina toliko destruktivno uticao na planetu kao nijedna generacija do sada. Mi možemo u tom pravcu da nastavimo, a možemo tome ovog trena stati na put. Izbor je na nama, ali moramo biti svesni da drugu planetu nemamo.

Izvor: ReStart project

oglas
Redakcija portala Zelene priče.