Tehnologija “pametne vode” je način da se uštedi, a omogućava sprečavanje izgubljene vode od curenja i čini gradske vodovodne sisteme efektivnijim.

Šta je IoT tehnologija?

Internet stvari (engl. Internet of Things, skraćeno IoT) predstavlja međusobno umrežavanje fizičkih objekata (“povezani uređaji” i “pametni uređaji”), zgrada i drugih stvari sa ugrađenom elektronikom, senzorima i konektivnošću koji omogućava da razmenjuju podatke sa proizvođačem, operaterom i drugim uređajima.

Istraživačka firma IDC predviđa da, da bi pobedili borbu sa nestašicom vode do 2024. godine, 45 odsto gradova i zajednica će usvojiti IoT omogućenu tehnologiju menadžmenta vode, za korišćenje i proveru kvaliteta, kao i pronalaženje curenja u sistemu.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Voda koja se izgubi u sistemu

Svetska banka predviđa da je u proseku od 25 do 30 odsto vode koja se koristi, izgubljena u vodovodnoj mreži i označava se kao „izgubljena, neprofitna voda“ („non-revenue water – NRW“). NRW je voda koja je dobra za korišćenje ali se “izgubi” pre nego što stigne do potrošača. Ovo se desi zbog curenja ili zbog mernih grešaka.

  • Daljinsko praćenje ove „izgubljene vode“ može da se postigne korišćenjem različitih vrsta senzor-tehnologija kao i istorijskih obrazaca, izjavila je za statetechmagazine.com Rutbea Jesner Klark, potpredsednica istraživačke firme IDC.

Silen Namdar, izvršna direktorka i vođa tima Cisco-ovog globalnog biznisa “pametne vode” za statetechmagazine.com kaže:

  • To je korišćenje podataka u realnom vremenu i uređaja inteligencije da bi se optimalizovala sredstva i podigla efikasnost. Nemati takvu tehnologiju je skoro kao vožnja u magli, bez vida oko sebe. Izgubiti se u takvoj magli može biti skupo.

IDC predviđa da se samo u Sjedinjenim Američkim Državama, smanjenjem vode koja se izgubi u sistemu na pola, može proizvesti 2,9 milijardi američkih dolara, kao i pružiti dostupnost vode dodatnim 90 milionima stanovnika.

Image by Manuel Darío Fuentes Hernández from Pixabay

Prednosti tehnologije“pametne vode”

Tehnologija “pametne vode” pruža gradovima i komunalnim preduzećima mogućnost da bolje razumeju upravlanje sistemskim sredstvima, poput cevi i pumpa, kao i koje su problematične tačke u sistemu.

Mogu se precizno odrediti resursi i gde ih treba fokusirati. – objasnila je Silen Namdar.

Kompanija Cisco spaja mnogo tehnologija, koje zajedno omogućavaju tehnologiju “pametne vode”.

Rešenja “pametnih voda” omogućavaju praćenje cevovoda, pumpi, ventila, motora i svih ostalih delove infrastrukture za skupljanje, čišćenje i distribuciju vode.

  • Sistem kvaliteta “Pametne vode” se skuplja sa više različitih izvora uključujući sliv, postrojenja za prečišćavanje i test opreme. Podaci u realnom vremenu omogućavaju razumevanje zagađenja i kvaliteta vode – kaže Rutbea Jesner Klark, a prenosi statetechmagazine.com.
Photo by Herbert Goetsch on Unsplash
  • Tehnologija “pametne vode” može se koristiti i za upravljanje poplavama, za smanjenje poplava i kontrolu preplavljenja vode – napominje Klark i dodaje: – Vidimo povećan rizik od vremenskih nepogoda koje mogu da pogoršaju kvalitet vode. Ova rešenja su više fokusirana na detekciju problema, ali u isto vreme i fizičke sisteme koji upravljaju poplavama”.

Nadmar dodaje da rešenja tehnologije “pametne vode” pomažu zaštiti javnog i ekološkog zdravlja, a takođe doprinosi sigurnosti vode i čini da se voda ne izgubi.

Pristup vodi je ograničen. Moramo da se postaramo da se svaka kap računa. – zaključuje Nadmar.

Izvor: State tech magazine

oglas
Prevođenje tekstova sa engleskog jezika za Zelene priče. Odrastao sa mišljenjem u glavi da je život ogroman šablon, a kasnije shvatio da je život sve sem toga. Bezbroj priča koje se mogu ispričati i čuti. Bezbroj nepoznatih pravaca za istraživanje. Bezbroj kultura za upoznavanje. Bezbrižan, i uvek nasmejan, trenutno predavač Engleskog jezika.