Početkom ove godine, Evropska unija je donela odluku o zabrani plastike za jednokratnu upotrebu. To nas je sve, bili u Evropskoj uniji ili ne, navelo da se okrenemo oko sebe i pogledamo koliko predmeta u našoj svakodnevnoj upotrebi je baš to. Neki od nas se nisu zaustavili tu, već su se zapitali: „A kako ja to mogu da promenim?”

Fotografija: Evgenija Nektarkina

Tako su se i naučnici Politehničkog fakulteta u Samari, Rusija, zapitali i došli do odlične ideje. Da se ne bi pravio otpad, zašto ne napraviti nešto što je potpuno pazgradivo, kompostabilno i jestivo? Tako su se uputili u potragu za pravim voćem (ili povrćem) za pravljenje čaša za jednokratnu upotrebu. Probali su sa šargarepom, aronijom, brusnicom, boranijom, ali ništa nije bilo adekvatnih karakteristika i ukusa. Dok nisu probali sa jabukom. Pire od jabuke, oblikovan u kalupu i osušen, ne samo da ima odlike najsličnije viskoznoj plastici (od koje se proizvode plastične čaše) već i ukus poput „voćnog mančmeloua”. 

Ove čaše pripadaju grupi tzv. „nula otpada” proizvodima (eng. zero waste). Napravljene su isključivo od prirodnih materijala, što ih, nakon konzumiranja pića čini pogodnim i za jelo.. Ako je date životinji da pojede, a ona nije raspoložena za poslasticu, čaša će se razgraditi u prirodi u potpunosti za samo nekoliko dana. 

Voda u čaši može stajati i do 8 sati, a ako je potopite u vodu još dodatnih 4 sata, potpuno će se rastvoriti. Sem vode, u čašu možete staviti i bilo koji drugi napitak, uključujući i vreo čaj.

Trenutno najveća mana ovih proizvoda je njihova cena – jedna čaša košta 30-40 rublji (što je oko 50 do 65 dinara). Zbog toga pronalazači ove metode rade na tome da smanje troškove proizvodnje. Takođe imaju za cilj da prošire proizvodnju i na drugo posuđe.

Pored jestivih čaša, tim sa Samarskog Politehničkog fakulteta osmislio je i jestivu ambalažu. Kako je i to skup proces, prvi cilj im je da ih uvrste u hranu astronauta. Za ambalažu se sem jabuke koriste pirei od raznih voća i povrća. 

Izvor: Eko Blog/Milica Bojović

oglas
Redakcija portala Zelene priče.