Biljka dana 18. aprila

Biljka dana je iđirot

Iđirot potiče iz jugoistočne Azije odakle je kao začin prenet u Evropu (u 16. veku). Biljka se odomaćila i kod nas, raste ponekad i u velikoj skupini uz obale pojedinih reka i jezera, po barama i močvarnom tlu.

Iđirot među travarima važi za biljku broj jedan kada je potrebno olakšati tegobe ljudima koji prolaze kroz apsitentske krize. Zahvaljujući svom blagotvornom delovanju na organe za varenje i nervni sistem. Iđirot otklanja nesvestice, groznice, mučninu, povraćanje i dijareju.

Iđirot je i odličan lek za organe za disanje. Preporučuje se protiv bronhitisa, kašlja i prehlada.

Iđirot je i moćan antioksidant, u čemu leži njegova moć u borbi protiv slobodnih radikala. Zato se preporučuje osobama sklonim moždanim udarima.

Etarsko ulje iđirota sadrži u veoma malim količinama opasnu sustancu asharon, za koju neki naučnici tvrde da je kancerogena. Zato je važno da ovu biljku koristite u tačnoj dozi. Iako je asharon nesumnjivo štetan, šolja čaja od iđirota verovatno nije veća opasnost od kašičice suvog začina od povrća koji sadrži mononatrijum glutaminat ili šnicle ispečene na roštilju.

Čaj za lakše podnošenje kriza prilokom odvikavanja kokainskih i heroniskih zavisnika.

U prirodi je u nestajanju, zbog intenzivnog korišćenja rizoma u farmaceutskoj industriji. U Srbiji je danas zaštićen zakonom.

Izvori: Wikipedia, Snaga bilja

Fotografija: Snaga bilja
oglas
Redakcija portala Zelene priče.