Mesec jul bio je najtopliji mesec u 140 godina otkako Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) beleži podatke o globalnoj temperaturi, saopštila je ta američka vladina agencija.

Prosečna temperatura u julu širom globalnih kopnenih površina i okeana bila je 0,95 Celzijusa iznad proseka 20. veka, od 15,8 Celzijusa i najviša otkad je NOAA počela da vodi evidenciju 1880. godine.

Najznačajnija odstupanja od temperaturnog proseka zabeležena su na Aljasci, u srednjoj Evropi, severnim i jugozapadnim delovima Azije i u delovima Afrike i Australije, navodi NOAA.

Foto: Oleksandr Pidvalnyi /Pexels

Temperature u tim regionima u julu su bile oko dva Celzijusovih stepeni iznad proseka 1981-2010. ili više.

Podaci takođe pokazuju da je devet od 10 najtoplijih meseci jula zabeleženo od 2005. godine, a poslednjih pet je bilo pet najtoplijih. Juli 1998. godine bio je jedini jul u prošlom veku među 10 najtoplijih zabeležnih.

Globalna prosečna temperatura kopnene površine bila je 1,23 Celzijusa iznad proseka 20. veka od 14,3 Celzijusa i druga najviša temperatura u julu u 140 godina.

Podaci su u skladu s već objavljenim procenama Svetske meteorološke organizacije, a prikupili su ih NOAA Nacionalni centri za podatke o okolini.

Izvor: National Geographic Srbija

oglas
Redakcija portala Zelene priče.