Na ovogodišnjem međunarodnom festivalu zelene kulture Green fest, koji će se održati online, posetioci će imati priliku da pored projekcija filmova, panel diskusija i predavanja otkriju i kako potrošačke navike utiču na životni ciklus odeće u Srbiji.

Analizu istraživanja o životnom ciklusu odevnih predmeta u republici Srbiji sproveo je Centar za unapređenje životne sredine sa ciljem da istakne zabrinjavajuće podatke koji ukazuju da novi modni trendovi podstiču korišćenje velikih količina resursa, a ono što nude jeste odeća koja se u proseku nosi manje od godinu dana.

Najviše kupujemo hulakopke i čarape (8,3 komada), bokserice i gaćice (7,6 komada) i majice i potkušulje (5,4 komada). Ostali odevni komadi, poput košulja, bluza, haljina, pantalona i farmerki se kupuju nešto ređe, između 2 i 3 komada godišnje, dok se jakne, kaputi, mantili i namenski komadi (ski odela, odela, kravate, badematili) kupuju najređe.

Odeću najčešće kupujemo u prodavnicama globalnih brendova (60,5%), prodavnicama polovne odeće (16,2%), prodavnicama domaćih proizvođača (13,4%), a zbirno manje od 10% nas kupuje preko interneta, na pijacama ili na nekim drugim mestima.

Kvalitet odeće je presudan za 54,5% ispitanika, dok 41,2% smatra cenu kao najvažniji faktor. Samo njih 4,3% kupuje odeću zbog trenda.

Međutim, skoro svaki treći ispitanik nosi pantalone ili farmerke, trenerke i majice do 12 meseci. Ovaj podatak je zabrinjavajući, imajući u vidu da je za proizvodnju jedne majice potrebno 2700 litara vode, a za jedan par farmerki vrtoglavih 10.000 litara.

Iako se često ponavlja da žene prednjače u kupovini odeće, istraživanje je pokazalo da osim minimalnih razlika u broju pojedinih kupljenih komada, oba pola beleže isti prosek, pa se može zaključiti da pol nije presudna dimenzija potrošačke prakse ispitanika.

Imajući u vidu da se istraživanje odvijalo u doba pandemije COVID-19, razumno je bilo pretpostaviti da se to odrazilo i na potrošačke navike ispitanika. Tokom pandemije je došlo do smanjenja kupovine za čak 48%, u proseku.

Istraživanje o životnom ciklusu odevnih predmeta u Srbiji je sprovedeno od 27. jula do 10. avgusta 2020. godine i u njemu je učestvovalo 1889 ispitanika iz cele Srbije.   

Kompletnu analizu istraživanja možete pročitati ovde.

Green fest će se zbog pandemije korona virusa ove godine održati onlajn od 26. oktobra do 4. novembra. Program će biti besplatan.

Autorke: Vanja Velisavljev i Tamara Vejin

oglas
Zelenim pričama sam se priključila jer smatram da priroda predstavlja jedan neobičan i zagonetan svet koji je vredan proučavanja. Svaka priča je jedinstvena, inspirativna i iz svake od njih ćete naučiti nešto novo. Studiram žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.