U utorak, 17. septembra u 12 časova, u Kulturnoj stanici Eđšeg održaće se gostovanje ambasadora Finske u Srbiji. Amabsador Kimo Lahdevirta govoriće o prioritetima šestomesečnog predsedavanja Finske Evropskom unijom, koje se odvija pod sloganom „Održiva Evropa – Održiva budućnost“.

Finska je predsedavanje Savetom EU preuzela od Rumunije, 1. jula ove godine. Prioriteti finskog predsedavanja su ojačavanje zajedničkih vrednosti i vladavine prava, konkurentnost i socijalna inkluzija, preuzimanje uloge globalnog lidera u borbi protiv klimatskih promena i sveukupna zaštita bezbednosti građana.

Nakon predavanja, u 13 časova, biće otvorena izložba “Finski inovativni dizajn”, koja je realizovana u saradnji sa Fondacijom 2021. Izložbu čine paneli na kojima su prikazani kreativni pristupi u rešavanju složenih tehnoloških problema, od dizajna informacionih i komunikacionih tehnologija, brodogradnje, dizajna u zdravstvenoj zaštiti, pa sve do inovacija u naprednoj industriji nameštaja. Autor izložbe je Jarno Peltonen, nekadašnji direktor Muzeja dizajna u Helsinkiju.

Predavanje i izložba obeležiće početak manifestacije „Dani finske kulture“ koja će trajati do 22. septembra i obuhvatiti predavanja, radionice i prezentacije sa ciljem da se finska kultura i umetnost dodatno približe domaćoj publici.

Prisustvo je potrebno potvrditi putem mejla: officens@euinfo.rs najkasnije do 15. septembra 2019. godine.

Najava je preuzeta sa Fejsbuk događaja.

oglas
Redakcija portala Zelene priče.