U subotu, 28. septembra održaće se Festival Šume (Festival Šume No1 Hrast Zapis & Mi) u Gorskom Smešku na Fruškoj gori.

„Mi smo prva generacija ljudi koja ima moć da uništi planetu i poslednja generacija koja ima mogućnost da to spreči. Svaki pojedinac mora znati da je on ključ za razumevanje i rešavanje tog problema.“

Da je vreme da se pokrenemo poručuju nam Prijatelji šume koji organizuju ovaj festival raznolikog programa. Umetnost, ekologija, mitologija – sve je povezano zajedničkom tematikom očuvanja prirode i razumevanja njenog značaja.

Ilustracija: Prijatelji šume
 • Prijatelji šume su svi koji deluju za opšte dobro, a u cilju očuvanja biodiverziteta i životne sredine u uslovima bespoštednog konzumerizma. U pitanju je građanska inicijativa zamišljena kao alat za građansku borbu za očuvanje prirode i planete koja je naš jedini dom. Inicijativa je potekla od nekoliko osvešćenih pojedinaca, jer je očuvanje prirode naš zajednički cilj, što vrlo često zaboravjamo. Svi prijatelji šume su pre svega građani sveta, a kosmopolitizam koji ovde negujemo, usmeren je ka povratku čoveka otuđenog od svojih korena samome sebi kroz umetnički osvrt na njegov život (u, sa i kroz prirodu koja ga okružuje). – kaže Biljana Franic Lazarević ispred Prijatelja šume.

Ona objašnjava da je zamisao da se na samom događaju, kroz umetnički performans i niz interaktivnih predavanja, kritički osvrne na aktuelne teme, razgovara o aktuelnim dešavanjima na Fruškoj gori, ali i drugim temama vezanim za očuvanje biodiverziteta i životne sredine.

 • Što se tiče prvog događaja koji organizujemo, zamišljen je kao performans edukativno-umetničko-zabavnog karaktera, jer umetnost i slika najbrže stižu do čoveka kao informacija. Upravo to je naš cilj, osvešćivanje pojedinaca koji bi se udruživanjem osposobili da aktivno deluju u meri u kojoj je to konstruktivno za njih same i prostor u kojem žive, a vezano za ideju očuvanja životne sredine i biodiverziteta planete. – kaže Biljana.
Fotografija: Prijatelji šume

Program festivala:

Fotografija: Prijatelji šume
 • 15h Okupljanje i uvodna reč, upoznavanje i razmena ideja.
 • 16h Ceremonijalna sadnja Zapis Hrasta sa simboličnim ritualom ponude Majci Zemlji i rekonekcije sa prirodom (Biljana Cincarević, slikarka i konceptualna umetnica & Olgica Suturović, šamanski praktičar);
 • 17h Otvaranje izložbe crteža: Miro – „Animizam i šuma simbola“, izložba lepih fotografija šume nekoliko autora i predstavljanje knjige Hrastopoštovanje (Tijana Jevtić, autor i fotograf);
 • 17:30 Niz interaktivnih predavanja na različite teme:
  Orao krstaš na Fruškoj gori (Nikola Veljković, ispred društva „Josif Pančić“)
  Razlike u korišćenju resursa na zapadu i na istoku (putopis Indija, Oman, Kristian Al Droubi, peformer i autor)
  Biljna ishrana i reduktarijanstvo (Prijatelji šume)
  Slovenska mitologija i verovanja o mitskim bićima kultura sa balkanskih prostora (Momčilo Daljev, predsednik gljivarskog društva NS i autor & Prijatelji šume).
 • 19h Druženje Prijatelja šume

Prijatelji šume pozivaju da posetioci ponesu dobro raspoloženje i radoznalost, te da ovaj događaj bude ponovni početak prijateljstva čoveka sa ovih prostora sa starim prijateljem Hrastom i drugima.

oglas
Redakcija portala Zelene priče.