Još krajem osamdesetih godina prošlog veka, kao alternativa dosadašnjoj trgovinskoj praksi, pojavio se organizovani društveni pokret pod nazivom Fair Trade (Pravedna trgovina). Pokret se zasniva na nadziranju i transparentnosti svih segmenata proizvodnje i prodaje pojedinih proizvoda te zalaganju za ukidanje siromaštva ekonomski podređenih proizvođača, uz obavezu poštovanja socijalnih i ekoloških standarda u proizvodnji i zabranu prisilnog dečjeg rada.

Izvor: World Fair Trade Organization

Deca izložena teškom radu, pogotovo u zemljama u razvoju, naročito su čest prizor u poljoprivredi. Velik broj dece radi na plantažama kakaa, kafe, pamuka, čaja itd. Temeljni razlozi za tako visoku stopu teškog dečjeg rada su siromaštvo i potražnja za jeftinom radnom snagom.

Stvari se na ovom našoj planeti ipak polako pokreću u smeru pozitivnih promena. Sve su brojnije organizacije i aktivisti koji nastoje rešiti probleme dečjeg rada, siromaštva i potplaćenosti malih poljoprivrednika i ostalih proizvođača u zemljama u razvoju. Fair Trade pokret usmeren je uglavnom na proizvode iz zemalja u razvoju koje se izvoze u razvijene zemlje.

Fotografija: Pixabay

Najznačajniji deo današnjeg Fair Trade koncepta je Fairtrade sistem, vodeći Fair Trade pokret u poljoprivredi i prehrambenom sektoru, i najveći sistem za etičku sertifikaciju zasnovan na ISO 65 standardu, koji se lako prepoznaje po zaštitnom znaku FAIRTRADE, koji je u vlasništvu Fairtrade Labelling Organizations International (FLO).

Šta ja kao pojedinac mogu da uradim ?

Većina nas do sada nije bila ′Fairtrade potrošač′. Uglavnom smo i neznajući podržavali trgovinske odnose u kojima proizvođač dobija mizernu cenu za svoj proizvod, a većinu prihoda ubiraju velike kompanije.
Dobra vest je da to možemo promeniti i to na jednostavan način: ako u svakodnevnoj kupovini dajemo prednost proizvodima koji nose Fairtrade znak. Plaćanjem pravedne cene sa naše strane (kupovinom Fairtrade proizvoda) malim proizvođačima se osigurava isplativost i konkurentnost na tržištu, a deo zarade ulaže se u potrebe i prioritete lokalne zajednice, kao što su izgradnja i obnova škola, izgradnja cesta. Ti proizvodi imaju utisnut Fairtrade logo na sebi čime se garantuju prava i obaveze sprovedeni sertifikacijom od strane Fairtrade International.

Šta su to FAIRTRADE proizvodi?

Sve brojniji proizvodi proizvedeni po načelima Fairtrade-a prodaju se, kako delom sveta, tako od nedavno i kod nas. Mogu se pronaći u trgovinama zdrave hrane, specijalizovanim trgovinama, supermarketima. U svetu se danas (u manjoj meri kod nas) najčešće prodaju „pravedni“ šećer, kakao (i čokolada), kafa, čaj, banane i drugo voće, med, pamuk, vino te cveće i rukotvorine. Svi proizvodi označeni FAIRTRADE logom garantuju poštovanje načela ove organizacije a to su podsticaji održivom razvoju u ekonomskom, socijalnom i ekološkom kontekstu.

Fotografija: Pixabay

„BUDI PROMENA KOJU ŽELIŠ DA VIDIŠ U SVETU“ 
M.GANDHI


Autor teksta:
Jovan Jovanović
Ambasador Održivog Razvoja

oglas
Redakcija portala Zelene priče.