Anđela Marčetić i Anđela Pavković – energične studentkinje agroekonomije koje pokreću konferenciju „EKO20“ u želji da povežu studente različitih fakulteta koji će zajedničkim radom kreirati rešenja za bolju budućnost. Ove dve ambiciozne devojke veruju u svoj cilj, a koliko je on važan pokazuje činjenica da se za konferenciju prijavilo već 100 ljudi. EKO20 konferencija održaće se 17. marta na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu i predstavlja priliku da se studenti povežu i timskim radom, promišljanjem i kreativnošću pokušaju da reše aktuelne ekološke probleme. EKO20 konferencija je takođe mesto za učenje, gde će nizom tematskih predavanja, učesnici biti obogaćni novim znanjem iz oblasti održivog razvoja. Kakvu konferenciju su osmislile i zašto su se opredelile da zarone u ovu pustolovinu saznajte u intervjuu.

Kako ste se susrele sa pojmom zaštite životne sredine i opredelile da se bavite ovim pitanjem? Šta za vas, kao buduće agroekonomistkinje, predstavlja pitanje održivog razvoja?

 • A. Marčetić: Istakla bih da je ekologija nešto što nam se, u vidu informacija, konstantno pruža. Pitanje je samo koliko želimo da ih primetimo i usvojimo. Prekretnica su svakako bila predavanja prof. dr Radmila Pešića, u okviru predmeta Ekonomika prirodnih resursa i životne sredine. Sve se skupilo u trenutku kada sam zapravo shvatila koliki negativan uticaj poljoprivreda ima na stanje životne sredine, kao i koliko bi na to moglo da se utiče kada bi se koristili potencijali cirkularne ekonomije i održivog razvoja u poljoprivredi.

Šta za vas znači pojam „EKO“

Simbol za apsolutno sve što se može učiniti zarad poboljšanja stanja životne sredine. “Eko” je sve što činimo, znanja koja usvajamo i saznanja do kojih dolazimo, a kojih treba da bude sve više.

Anđela Marčetić
 • A. Pavković: Globalna zajednica čiji smo deo kao akademski građani od nas iziskuje da damo svoj doprinos kroz stavove, mišljenja, ali i inicijativu. Nakon formalnog, kao i neformalnog obrazovanja, dosta tribina, konferencija i projekata, prepoznale smo potrebu za započinjanjem ove zelene inicijativu. Modeli zelene ekonomije sa posebnim akcentom učešća poljoprivredne u njima. 

Pojam „eko“ za mene predstavlja zeleni pristup, racionalnu upotrebu, zelenu ekonomiju i prijateljski odnos sa prirodom.

Anđela Pavković

EKO20 konferencija

Na konferenciju EKO20 koju organizuju dve ekološki osvešćene i vrlo angažovane devojke, dolaze studenti sa svih fakulteta Univerziteta u Beogradu, a interesovanje su izrazili i ljudi iz prakse. One poručuju da im je važno da iz događaja proistekne mnogo novih ideja i zajedničkih projekata.

EKO20

Prvi deo EKO20 konferencije čine razvnovrsna predavanja: o uticaju klimatskih promena, organskoj proizvodnji, cirkularnoj ekonomiji, upravljanju otpadom i razvoju ekološke svesti. Nakon učenja, kreće kreativni deo gde će se učesnici podeliti u timove i rešavati aktuelne probleme održivog razvoja, a teme su ozbiljno dobre i inspirativne:

 • Upravljanje otpadom na poljoprivrednom gazdinstvu;
 • Od biznis ideje do održive poljoprivrede;
 • Svesno ekološki nesvesni;
 • Ljudski kapital kao ekološki potencijal;
 • Ekološki marketing (svi elementi marketinga).

Ponudile ste vrlo zanimjive teme za radionice. Posebno nas interesuju ekološki marketing i ljudski kapital kao ekološki resurs – kakva rešenja su prema vašem mišljenju potrebna u ovim oblastima?

 • A. Marčetić i A. Pavković: Inovativna! Nema “tačnih” odgovora (rešenja), već je neophodan novi pristup – kreativan, inovativan, primenljiv. Ekološki marketing mogao bi usmeriti studente ka ekološkom formiranju svih segmenata marketinga (proizvodnja, distribucija, promocija…); ljudski kapital kao ekološki resurs mogao bi biti i strateški resurs u ovako kriznoj ekološkoj situaciji i jedva čekamo da vidimo u kom smeru će naše kolege razmišljati!

Deo tema je posvećen i poljoprivredi, u skladu sa vašom stručnom oblasti agroekonomijom. Poljoprivrednici su značajna fokus grupa za lokalni kontekst. Možete li nam reći neke pozitivne primere održivog poljoprivrednog rešenja?

 • A. Marčetić i A. Pavković: Svakako! Zaoravanje postžetvenih ostataka i zelenišnih ostataka upotrebljava se u cilju prirodnog poboljšanja sastava i plodnosti zemljišta. Kompostiranje je još jedan primer – izbegava se food waste, a benefiti po zemljište su brojni (možete pročitati na našoj Instagram stranici). Pravilna upotreba biomase takođe može imati pozitivan uticaj po stanje životne sredine.

Ostvarivanje zamišljenih ideja

Koja je budućnost za dobre ideje koje učesnici osmisle na EKO20 konferenciji? Kroz koje kanale i na koji način mogu dalje da razvijaju svoju zamisao i zapravo je realizuju?

 • A. Marčetić i A. Pavković: Svi delegati će moći da računaju na našu pomoć uvek – od trenutka u kom počnu sa razvijanjem ideje, do trenutka kada je finiširaju. Najboljim idejama ćemo se rado dodatno posvetiti i omogućile smo da budu dostupne široj javnosti u saradnji sa našim medijskim partnerima! Takođe, vrlo rado ćemo umrežiti zainteresovane da našim kontaktima i organizacijama u kojima smo volontirale i stekle nova znanja i iskustva.

„Od studenata studentima“

Koliko se podržava i usmerava znanje i volja studenata da budu pokretači promena i stvaraoci rešenja za ekološku krizu?

 • A. Marčetić i A. Pavković: Zavisi od velikog broja faktora, okruženje je svakako dominantno. Mi smo imale tu sreću da u svom okruženju imamo profesore, mentore i prijatelje koji će inspirisati i podržati naše ideje. Oni su bili ključni faktor i u vidu podrške su nam omogućili da iz ideje pređemo u proces realizacije ovog projekta. Neizmerno smo im zahvalne!

Ono što EKO20 donosi jeste upravo sistem “od studenata studentima”. želimo da rešimo problem odsustva komunikacije i da se umrežimo zbog ostvarenja zajedničkih ciljeva.

Anđela Marčetić

Postoji više fakulteta i smerova koji se na različite načine bave temom životne sredine i održivosti. Iz ugla studentkinja agroekonomije, koliko ste često imale mogućnost budete deo događaja gde se umrežavate po pitanju ovih tema? Šta novo donosi vaš događaj za studente?

A. Marčetić: Imala sam tu čast da učestvujem u dosta radionica, kao i da prisustvujem velikom broju skupova koji se tiču teme životne sredine, ali su uglavnom bili u organizaciji NVO (ClimateKic), Rimskog kluba i/ili Univerziteta u Beogradu. Ono što EKO20 donosi jeste upravo sistem “od studenata studentima”, želimo rešimo problem odsustva komunikacije i da se umrežimo zbog ostvarenja zajedničkih ciljeva.

A. Pavković: Studentski aktivizam je veoma značajna stavka u toku studiranja. Bila sam veoma angažovana kada je reč o neformalnom obrazovanju, te sam iz više aspekata mogla da analiziram šta su dobri modeli, a na kojima bi možda trebalo još da se unapređuje. Ova konferencija ima za cilj da umreži studente ekološki svesne, da otvori prostor za neka nova rešenja, kao i da podstakne na razmišljanje o zelenoj ekonomiji i održivom razvoju.

Svakako bih podstakla sve studente da se, osim na fakultetu, edukuju i van istog.
Tek tada će uvideti koliko problema zaista treba rešiti, a dobiće i znanja iz drugih oblasti, što će imati veliki značaj u njihovoj budućnosti.

Anđela Marčetić

Po pitanju mogućnosti, šta je ono što nedostaje, a šta je pozitivno kod studiranja na smerovima koji su usmereni kao održivom razvoju iz vašeg ugla?

A. Marčetić: Mogu odgovoriti samo iz ugla budućeg diplomiranog agroekonomiste.
Agroekonomija, kao smer, pretežno nije usmerena ka održivom razvoju, te bih taj problem i istakla kao najveći. Ne govori se o aktuelnim problemima i pridaje se značaj samo praksi koja je već poznata. Malo više slobode i istraživanja je nešto što bih volela da vidim kod budućih generacija agroekonomista. Svakako bih podstakla sve studente da se, osim na fakultetu, edukuju i van istog. Tek tada će uvideti koliko problema zaista treba rešiti, a dobiće i znanja iz drugih oblasti, što će imati veliki značaj u njihovoj budućnosti.

Mislimo, delajmo i inspirišimo svoju okolinu da zeleno kreira! ♥

Anđela Marčetić i Anđela Pavković
EKO20
Ilustracija: EKO20; Zelene priče su ponosni medijski partner konferencije

oglas
Zelene priče su moj način da budem deo najvažnije ere na planeti i pomognem u očuvanju iste. Završila Žurnalistiku na Filozofskom fakultetu i srednju Baletsku školu u Novom Sadu. Stvaranje i ljubav su ono što me pokreće.