Širom sveta danas se obeležava svetski dan belog luka. Beli luk (lat. Allium sativum) je začinska biljka koja je veoma
rasprostranjena. Višegodišnja zeljasta biljka, visoka 25-90 cm. Lukovica je jajastog oblika, sa kratkim i spljoštenim podzemnim stablom kod koga polazi 7-30 sočnih i debelih ljuskastih listova jajastog oblika ili malo srpasto savijenih. U svakom od njih nalazi se po jedan pupoljčić. Sočni listovi obavijeni su suvim kožastim listovima bele, crvenkaste ili ljubičaste boje, i to predsravlja „čen“ ili „češanj“.

Inspiracija mnogim piscima i domaćicama u kuhinji.

Luk spada u najstarije biljne vrste koji su naši preci umeli da kultivišu. 5.000 godina pre nove ere počinju da se pojavljuju crteži i zapisi o uzgoju i konzumaciji luka. Takve zapise pronalazimo u starom Egiptu, kod Sumera, drevnoj Kini i Indiji.
Danas ukupna proizvodnja belog luka u svetu iznosi oko 18 miliona tona na godišnjem nivou. Vodeća zemlja je Kina sa proizvodnjom približno oko 14 miliona tona godišnje, dok Srbija proizvodi oko 80.000 tona godišnje. Nije ni čudno što je beli luk pronašao mesto u naslovu jednog romana „ Balade o belom luku“ kineskog pisca i nobelovca Mo Jana.

Fotografija: Pixabay

Prirodni je antibiotik. Pored njegovih začinskih moći, opšte su poznata njegova lekovita svojstva. Izvor je velikog broja vitamina i minerala. Od vitamina najviše zastupljeni su vitamin B6 i C vitamin. Vitamin B6, pirodoksin je jedan od B vitamina neophodan za pravilno funkcionisanje metabolizma proteina, šećera i masti, kao i za stvaranje krvnih ćelija. Vitamin C se koristi u prevenciji i terapiji širokog spektra oboljenja, a najviše ga koristimo za jačanje imuniteta.

Beli luk sadrži minerale poput kalcijuma, gvožđa, mangana, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma i cinka. Zbog svog sastava, beli luk je cenjen kao lek protiv raznih bolesti poput kašlja, reumatizma, lošeg varenja, nemanja apetita, opšte slabosti…

Fotografija: Pixabay


Naravno, treba ga konzumirati u normalnim količinama i pažljivo, jer pored svojih pozitivnih dejstava ima i negativna. Jedan od primera je taj da utiče na smanjenje krvnog pritiska, pa osobe sa nižim krvnim pritiskom treba pažljivo da ga konzumiraju. U vedama, svetim knjigama Indije, spominju se brojni prirodni lekovi među kojima je i beli luk.
Ne možemo zaobići ni verovanja u njegove magijske moći efektne u borbi protiv veštica, vampira i uroka. Malo da vratimo vreme u nazad, kada su naši preci ašikovali, i tada kad bi mladić rekao devojci da je lepa, ona bi mu vešto odgovorila:

„ Beli ti luk u oči, juče sam ovakva bila.“

Tradicija je da se za Ivanjdan plete venac od ivanjskog cveća koji se kači na vrata od kuće. Obavezno se stavi i glavica belog luka kao simbol zaštite domaćinstva od zla. Ranije su čen belog luka nosili po džepovima kao amajliju.
Negde u Bosni i Hrecegovini postoji verovanje da seme belog luka može čoveka učiniti besmrtnim, ali ga je nemoguće naći jer ga vile pokupe.


Ono što većina zna je da nema kvalitetnog kulena i kobasice bez
domaćeg belog luka.

Znamo da beli luk ide dobro uz kulen i kobasicu, ali kakav je čaj od belog luka? Ne ostaje nam ništa drugo nego da probamo, a evo i recepta:

Sastojci: 3 dl vode, 3 češnja belog luka, kesica čaja od nane ili par svežih listova, med i limun.

Priprema:

1. Izgnječiti beli luk i staviti da odstoji 10 minuta kako bi se sve zdrave materije u njemu aktivirale.

2. U šolju sa belim lukom dodati 1 kesicu čaja ili par svežih listova nane, preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji 5 minut.

3. Procediti čaj i dodati u njega meda i limuna. Preporučuje se da se sažvaće iskorišteni beli luk i nana, kako bi se poboljšalo dejstvo lekovitih namirnica. Žvakati lagano 2 minuta, a zatim progutati.

Autorka: Aleksandra Miščević

Zelene priče

oglas
Redakcija portala Zelene priče.