U poslednje vreme, često se pominje kružna ili kako većina voli da kaže cirkularna ekonomija. Najviše se ide ka tome da cirkularna ekonomija bude dominatna upravo u industrijama koje najviše zagađuju.

Patike od kafe

Mogli ste da pročitate o RENS patikama, kao primeru održivog biznisa. Ovaj model se idealno ukplapa u održivi razvoj, a samim tim i u cirkularnu ekonomiju.

U ovom tekstu imamo jednu isto tako super inovativnu stvar, a u ptanju su čaše za jednokratnu upotrebu dobijene od iskorišćenih pomorandži.

Koliko puta smo za života samo mi lično iscedili pomorandžu ili dve i prosto uradili ono što kulturni ljudi rade, a to je da je bacimo u kantu za đubre, naravno onaj ko ima tu mogućnost da odvaja odnsono razvrstava đubre, kore je bacio u kantu za bio otpad.

Fotografija: Engin Akyurt /Pexels

Čaše od narandže

Genijalni italijanski dizajner Karl Rati iz Kancelarije za dizajn CRA (Carlo Ratti Associati) se setio odlične ideje da od kora pomorandže pravi čaše za jednokratnu upotrebu.

Kao i sa RENS patikama i ovde su spojene lepe i korisne stvari, što i jeste cilj održivog razvoja i cirkularne ekonomije.

Kora pomorandže se osuši, melje i meša za bioplastiku u kombinaciji sa polilaktidom. Uređaj je nazvao ,,Oseti koru”. Čaša se izrađuje 3D mašnom i sve je urađeno u saradnji sa energetskom kompanijom Eni.

Sam uređaj je prototip i postoji mogućnost da mu se same funkcije prošire i da pored pravljnja čaša, počne da se pravi i materijal za odeću.

Fotografija: Pexels.com

Autor: Petar Ranković

Zelene priče

oglas
Redakcija portala Zelene priče.