Sutra, u nedelju, u 11:55h u Pionirskom parku održaće se protestni skup pod nazivom „Borba za Džekija“, kao odgovor na višemesečno masovno trovanje životinja u skoro četrdeset gradova Srbije.  

„Cilj protesta je da se ukaže na stanje u kome se nalaze životinje u Srbiji, da se zaustavi organizovano trovanje, zlostavljanje i protivzakonito ubijanje životinja u prihvatilištima i na javnim površinama u skoro četrdeset gradova. Apelujemo na državu da apsolutno primenjuje aktuelni Zakon o dobrobiti životinja i sve ostale zakone koji se tiču zaštite životinja, uključujući obavezno čipovanje i kažnjavanje neodgovornih vlasnika koji ih izbacuju na ulice“ poručuje jedan od organizatora Ivan R. Ivanović.

Organizatori protesta Borba za Džekija su istaknuti dugogodišnji nezavisni aktivisti za zaštitu i prava životinja, Željko Stojčić, Predrag Jovanov i Ivan R. Ivanović, a njima će se na skupu pridružiti udruženja iz mnogih gradova Srbije. Protest će podržati i preko pedeset udruženja iz inostranstva, a neki od njihovih predstavnika će specijalno za ovu priliku lično doputovati u Beograd.

„Država Srbija, navodi Ivanović, ima odlične zakone koji se tiču životinja ali su sve institucije zakazale u njihovoj praktičnoj primeni. Zbog toga imamo naizgled nerešiv problem i dajemo novac građana nelegalnim prihvatilištima, pa umesto da se problem rešava on postaje sve veći i dramatičniji kako za životinje tako i za građane, one koji vole životinje i one druge. Ljubiteljima i zaštitnicima životinja, pre svega je najviše stalo do toga da na ulici bude što manje napuštenih životinja i želimo da to svima bude jasno.“ ističe Ivan R. Ivanović.

Prikupljaju se potpisi

Učesnici protesta će svoje zahteve u pisanoj formi predati pravosudnim organima, Ministarstvu policije, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu građevine i ostalim nadležnim institucijama i očekuju brzu reakciju i konkretne poteze za rešavanje pomenutih problema.   

Lokacije za skupljanje potpisa podrške protestu protiv zlostavljanja i ubijanja životinja, u preko 20 gradova, mogu se pronaći na Fejsbuk događaju.

Lokacije u Novom Sadu su:

  • Vet ambulanta Equidogs,Jozefa Atile 11
  • Knjizara Biblos Preradoviceva 125 Petrovaradin
  • Pet shop Hooly Hobby Preradoviceva 97
  • Vet ordinacija Darvin..bate brkica 32
  • Pet shop King Pet Daniula Kisa18
  • Vet ambulanta Pedigre Krilova 5
  • NS vet Branislava Borote 2
  • Familiy vet Lilike Bem 1
oglas
Redakcija portala Zelene priče.