Dan maslačka se obeležava svake godine 5. aprila. Jedna od biljaka koja je deo naše svakodnevice, viđamo je svuda u prirodi i bila je deo svakog cvetnog venčića u detinjstvu, ali maslačak zaslužuje mnogo više pažnje od toga. Kako je ova jednostavna korovska biljka dobila svoj dan?

Ishrana

Možda maslačak nije prva asocijacija na salatu, ali ova korovska biljka je jestiva od svog cveta do korena i može se pripremati na različite načine. Maslačak (Taraxacum officinale) je bogat izvor vitamina i minerala. Biljka sadrži vitamin C, A, E i neke od B vitamina. Od minerala prisutni su gvožđe, magnezijum i kalcijum. Sam koren je dobar izvor vlakana koja mogu povoljno uticati na vašu digestiju. Koren se može osušiti i konzumirati u obliku čaja, dok se ostatak biljke može jesti svež u salatama i kuvati poput spanaća i drugog zeleniša.

Maslačak je najbolje brati negde van naseljenog mesta i dalje od prometnih puteva.

Fotografija: Daniel absi /Pexels

Prijatelji bašte

Poznato je da korovi nisu dobrodošli u baštama, ali neke od korovskih biljaka uključujući i maslačak vam zapravo mogu pomoći. Maslačak će privući veliki broj oprašivača i doprineti razmnožavanju ostalih biljaka. Pored toga, ustanovljeno je da maslačak oslobađa etilen, gas koji ubrzava proces sazrevanja voća. Ostavite po koji maslačak u svojoj bašti, neće škoditi.

Fotografija: https://bit.ly/2V1PFGq

Gume od maslačka

Ekološke alternative u proizvodnji postaju sve traženije kako svest o zaštiti životne sredine raste. Naučnici u Nemačkoj su ustanovili da jedna određena vrsta maslačka, koja raste na prostorima Rusije, sadrži velike koncentracije gume u svom soku. Ovaj način dobijanja gume bi bio jeftiniji i održiviji. Istaknuto je da je kvalitet gume dobijene iz maslačka jednak kvalitetu gume iz kaučuka, tako da uvoz istog ne bi bio neophodan. Učesnici projekta smatraju da bi se ovaj način proizvodnje isplatio na dugoročnom planu. 

Fotografija: https://www.ecseq.com/

Autorka: Jelena Lukić

Zelene priče

oglas
Redakcija portala Zelene priče.