Tradiciju ponekad treba promijeniti ili zamijeniti kada se ustanovi da je štetna.  Na primjer, poznato je da je konzumiranje životinjskih proizvoda opasno za planetu, ljudsko zdravlje, i da je to neetično.  Zbog toga ljudi prelaze na više biljnu ishranu.  Slično tome, postoje i druge stvari koje činimo i o kojima treba da razmislimo. Baloni i lampioni su simboli slavlja i oni možda lijepo izgledaju kada se puste, ali su, zapravo, vrlo štetni za divlje životinje i životnu sredinu, piše Šeron Vega za „One green planet“

štetni baloni
Photo by Tirachard Kumtanom from Pexels

Kako baloni štete prirodi?

Kako autor navodi u tekstu, nedavno je puštanje lampiona povodom proslave Nove godine ubilo više od 30 životinja kada su se spustili na zoološki vrt. Puštanje balona ubija životinje i redovno povećava zagađenje okoline. 

Oni postaju smeće u potocima, jezerima, na plažama i čak iako su obilježeni kao „biorazgradivi i ekološki“, potrebne su godine da se razgrade.  U vodi ih morska stvorenja greškom koriste kao hranu. Morske životinje kao što su morske kornjače, ribe i delfini gutaju dijeliće balona i umiru sporo i u mukama kada se ti dijelovi natalože u njihovom probavnom traktu.  Trake koje se vežu za balone su također opasne, ptice se zapletu u njih i to ih ubije.   

Zakonodavstvo o balonima

Prema rečima Šeron Vege, zakonodavstvo koje bi zabranilo ove stvari je moguće i neophodno. Prije godinu dana Gibraltar je zabranio balone napunjene gasom da bi spasio divlje i morske životinje. Potrebno nam je više ovakvog zakonodavstva širom svijeta. 

U Sjedinjenim američkim državama je pokrenuta i peticija kojom se traži zabrana puštanja balona.

S druge strane, u tekstu Ariane Pitman takođe za „One green planet“, navodi se da balonska industrija kaže da su baloni napravljeni od lateksa, sigurni za puštanje, tvrdeći da oni idu u visinu do 5 milja i rasprsnu se u minijaturne dijelove koji su bezopasni za okolinu.  

Činjenica je da se svaki pušteni balon ponaša drugačije. Svi baloni od lateksa padaju na zemlju kao ružno smeće.  Neki slete u potpunosti nepromijenjeni, dok neki puknu. Svi se mogu učiniti kao primamljivo jelo bilo kojoj životinji, bilo da slete na zemlju ili u more, podseća Ariana Pitman. 

Autorka teksta navodi nekoliko ideja kako zameniti balone, a za više informacija preporučuje vebsajt Baloons blow koji nudi ne samo zabavne alternative već i edukativni materijal za širenje svijesti o opasnosti od balona i puštanja balona.  

Mjehurići  

Mjehurići nisu samo zabavni, nego mogu biti odličan efekat na fotografijama.  Stotine mjehurića koji lebde na nebu predstavlja očaravajući prizor i jednako su simbolični kao i baloni koji lete, a da pri tom ne zagađuju i ugrožavaju divlje i morske životinje.  

Photo: Alexander Dummer/Pexels

Fenjeri  

Fenjeri su divan način da se oda čast voljenima.  Umjesto da pišete poruke na balonima i puštate ih, možete napisati poruke na recikliranim papirnim vrećicama ili višekratnim staklenim teglama sa upaljenim svijećama postavljenim unutra ili jednostavno, izgovoriti neku riječ ili ime. Svako može ponijeti vrećicu ili teglu kući kao uspomenu na taj događaj.  

Photo: Tirachard Kumtanom/Pexels

Posadite drvo  

Sadnja drveća i divljeg cvijeća je odličan način za stvaranjem uspomena koje će trajati u godinama koje dolaze, a i ovako nešto vraćamo prirodi.  Ali upamtite: ako želite da posadite drveće ili cvijeće na nekom mjestu van svoga dvorišta, potrudite se da prethodno dobijete dozvolu za to ukoliko se radi o javnom parku ili prirodnom zemljištu, jer za ovo uvijek postoje zabrane o potencijalno invanzivnim vrstama biljaka. (One green planet)

Photo by Daniel Watson from Pexels

Slavlja i godišnjice nekih događaja su podsjetnik o važnim događajima u našim životima.
Nema razloga da se oni obilježavaju na račun divljih životinja. 

Prevod i interpretacija: Sonja Pržulj
Izvor: One green planet (Ariana Pitman i Šeron Vega)

oglas
Redakcija portala Zelene priče.