„Dugo se u našem naselju nije sadilo drveća koliko danas.“ – zadovoljni poručuju iz grupe Walking by the Earth, jedne posebne porodice koja se bori za životnu sredinu u svojem mestu, ali i kroz neobična putovanja (Intervju o njima čitajte na našem portalu).

Inicijativa „Walking by the Earth“ organizovala je u subotu sadnju hrastova u dvorištima dve škole i vrtića u Umci što predstavlja uvod u projekat obnove šume Duboko, čija prva etapa počinje 14. decembra, piše Novi magazin.

Hrast za rast / Drvo po drvo-Sadi šumu

Akcija pošumljavanja u vrtiću "Cvrčak", osnovnoj školi "Dositej Obradović" i osnovnoj i srednjoj školi "Sveti Sava" na Umci. Uvod u naredne mnogo veće akcije pošumljavanja u našem i vašem komšiluku.

Geplaatst door WalkingbytheEarth op Maandag 2 december 2019

Posađeno je ukupno 33 hrasta na tri lokacije u okviru akcije „Hrast za rast“ u selu Umka, tačnije u dvorištima OŠ „Dositej Obradović“, ŠOSO „Sveti Sava“ i vrtića „Čvrčak“.

Akciji su prisustvovali i gosti, Milja Vuković ispred grupe „Za manje smeća i više sreće – Zero & Low Waste Serbia“, koja je govorila o inicijativi „Moja šolja za prirodu bolja“, Jelena Stevanovic iz Permakultura Srbije i Tea Nikolić ispred društvenog servisa „Šuma peva“ (koja je donirala po dve šarenolisne Lonicere školama). O važnosti hrastova govorili su predstavnici Studentskog Parlament Šumarskog Fakulteta, kao i Danijela Panjak, u čijem su domu su posađeni hrastići rasli jednu godinu zahvaljujući i njenoj ćerki.

Iz inicijative „Walking by the Earth“ su zahvalni i na podršci meštana. Upravnici vrtića Veka i roditeljima sa vrtićkom klasom, direktoru škole i profesorki biologije sa nekolicinom učenika koji su imali radnu akciju čišćenja tokom sadnje i drugarima iz ŠOSO „Sveti Sava“ kod kojih su nakon akcije popili čaj i uživali uz lokalno pecivo iz „Pekare Princ“.

Kako Marija kaže za Novi magazin, sada je idealno vreme za sadnju hrastova jer je stala vegetacija a zemlja je još uvek dovoljno topla da može da se sadi. „Zato su „Srbijašume“ za 14. decembar zakazale početak akcije pošumljavanja dela šume Duboko, koja se nalazi na najvećem klizištu u Jugoistočnoj Evropi.“ Marija je poručila da su građani pozvani da se priključe i da je ovo jedini način da se ovo klizište sanira.

Posađeno je 33 hrasta i svi obećali da će se o njima brinuti.
„Svi smo potpisali obećanje o čuvanju hrastova sa kojim smo se obavezali da ćemo negovati i čuvati hrastove i da ih nećemo poseći narednih 100 godina!“

Izvori: Walking by the Earth, Novi magazin

oglas
Redakcija portala Zelene priče.