20. juna na Fruškoj gori održaće se akcija čišćenja smeća „Šumovanje“. Organizatori ove akcije su Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“ i Eko kamp „Fruška gora“.

Fotografija: Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“

Akcija počinje okupljanjem volontera u Eko kampu „Fruška gora“ na Stražilovu, odakle će biti raspoređeni po šumi, u odnosu na to da li žele i mogu da idu lakom, srednjom ili teškom stazom. Na ovaj način, navode organizatori, dostupnost ovom događaju biće usmerena ka ljudima svih uzrasta i sposobnosti, a sve grupe će voditi iskusni vodiči.

Otpad koji volonteri sakupe tokom akcije, biće selektovan i poslat na reciklažu.

Fotografija: Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“

Šumovanje – uživanje

Nakon radnog dana provedenog u čišćenju prirode, organizatori su odvojili vreme i za uživanje i opuštanje. Pasulj (u veganskoj i mesnoj formi) upotpuniće slogan ovog događaja koji glasi:

OČISTIĆEMO POLA PLANINE UZ POMOĆ PASULJA I SLANINE. – Šumovanje

Eko kamp „Fruška gora“, u kojem će volonteri moći da večeraju i prespavaju, prostire se na 12.000 kvadratnih metara i očišćen je od krpelja, pokošen i prskan kako ne bi bilo komaraca. Oni koji imaju svoje šatore i vreće za spavanje, mogu ih poneti, a onima koji nemaju, organizatori će pozajmiti opremu. Piće će se naplaćivati po veoma pristupačnoj ceni, poručuju.

Prijave za kamp/akciju „Šumovanje“ otvorene su do 18. juna.

U grupi „Volontersko čišćenje Fruške gore vikendima“, mogu se pronaći informacije o akcijama čišćenja koje su održane i koje su planu u budućnosti. Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“ organizovalo je prošle godine 11 ekoloških akcija ovog tipa i prikupilo veliku količinu smeća, a bavi se i edukativnim i istraživačkim aktivnostima kao i organizacijom raznovrsnih kampova.

Fotografija: Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“
oglas
Redakcija portala Zelene priče.