Unatoč protivljenju Sjedinjenih Država 19 članica skupine G20 potvrdilo predanost Pariškom sporazumu

Članice G20, skupine najrazvijenijih zemalja svijeta, ponovno su u subotu u Osaki potvrdile svoju predanost Pariškom sporazumu o klimi i obvezale se na njegovu punu provedbu i nepovratnost.

No, na summitu, kao i na dva prethodna, nisu sudjelovale Sjedinjene Države.
Sporazum o klimi postignut je iako se 19 članica skupine G20 ponovno suočilo s protivljenjem jedine članice – Sjedinjenih Država. „U Osaki smo potvrdili predanost Pariškom sporazumu svih članica skupine G20, osim Sjedinjenih Država, te smo se obvezali na njegovu provedbu i nepovratnost.

Klima je za nas ključna tema i nastavit ćemo napredovati na području njene zaštite“, objavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron na Twitteru. „Moramo učiniti mnogo više po pitanju zaštite klime“, rekao je Macron. „Znanstvenici nas na našu dužnost podsjećaju svakoga dana. Mladi nas također podsjećaju na našu dužnost.“

Macron je također izjavio kako je 2017. godine učinio sve kako bi nagovorio predsjednika Trumpa da ratificira Pariški sporazum te kako može samo izraziti žaljenje zbog ovakvog američkog stava. Sporazumom u Osaki se nakon dugih pregovora reafirmira potpora 19 zemalja Pariškom klimatskom sporazumu iz 2015. godine, iz kojeg su se Sjedinjene Države povukle 2017.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako su se članice G20 nakon teških pregovora u Osaki složile oko teksta vrlo sličnog onom godinu dana ranije, dok je britanska premijerka Theresa May prilikom svog posljednjeg sudjelovanja na summitu skupine G20 pozvala druge zemlje da slijede primjer Velike Britanije te usvoje cilj postizanja nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

Preuzeto sa portala Ekovjesnik.

oglas
Redakcija portala Zelene priče.